Volgende zending bbmonline vrijdag 02-10-2020 na 15 uur.
Tot 50% korting in Nederland en België. #Coronainfo0 items: € 0,00

Hoe bevestig ik mijn buitenboordmotor?

Bekijk ons aanbod buitenboordmotorsteunen

Een gevolg van het niet goed bevestigen van de buitenboordmotor kan zijn dat deze in het water belandt en zinkt.  

Hieronder volgt een instructie voor het installeren van de buitenboordmotor. Aan deze algemene beschrijving kunnen geen rechten worden ontleend. Per type buitenboordmotor kan de installatie verschillen houd hier rekening mee. Bij grotere motoren is het raadzaam de plaatsing over te laten aan een specialist.

Positie van de buitenboordmotor
De buitenboordmotor moet exact in het midden van de spiegel bevestigd worden. De spiegel is de achterkant van de boot. Om de spiegel te beschermen is het verstandig deze te voorzien van een spiegelbeschermer.

Installatiehoogte
Een juiste schroef diepte is van belang voor een optimale koeling en voortstuwing van de boot. De buitenboordmotorsteun voor de buitenboordmotor op de boot moet worden afgestemd op de hoogte van de schacht. De kortstaart buitenboordmotor vereist een lengte van de buitenboordmotorsteun van rond de 38 cm. De langstaart buitenboordmotor vereist een lengte van ronde de 51 cm. Je kunt de juiste diepte na het bevestigen van de buitenboordmotor nog eens nakijken. De onderkant van de anti-ventilatieplaat moet zich 100 mm. onder het wateroppervlak bevinden. Houd ook tijdens het varen in de gaten dat anti-ventilatieplaat onder water blijft. Indien dit niet het geval is kan de motor oververhit raken, wat de buitenboordmotor beschadigd.

Buitenboordmotor bevestigen
Plaats de bevestigingshendels over de buitenboordmotorsteun en draai de klemschroeven vast. Check tijdens het varen geregeld of de klemschroeven nog goed vast zitten. Stop een touw door het gat op de bevestigingshendels en knoop de andere kant van het touw vast aan de boot. Dit voorkomt bij het los trillen van de motor dat deze zinkt. Om te voorkomen dat de motor los kan raken is het verstandig om de bevestigingshendels beter vast te maken aan de buitenboordmotorsteun. Dit doen we met behulp van bouten moeren en ringen. Breng na het vastzetten van de bevestigingshendels waterdichte kit aan in de boutgaten. Deze lastige klus kun je het beste door een specialist laten doen.

De buitenboordmotor trimmen
Zorg ervoor dat de as van de schroef parallel staat aan het wateroppervlak. Indien de buitenboordmotor te ver van de boot afstaat zal de boot gaan hellen. 

Onderstaand filmpje toont een instructie om de Torqeedo elektrische motor te bevestigen:

Meer vragen? Boek een buitenboordmotorconsult met 1 van onze topmonteurs.