Volgende zending bbmonline maandag 19 juni 2023 na 15 uur.
Tot 50% korting in Nederland en België.0 items: € 0,00

Brandstofstabilisator

Als het zomerseizoen is afgelopen en je de buitenboordmotor wil afkoppelen als voorbereiding op de winter, is het verstandig om alle benzine uit de carburateur, de leidingen, en de tank te laten lopen. 

Ongelode benzine bevat namelijk een hoge concentratie methanol. De methanol verdampt uit de ongebruikte brandstof, waardoor er een olieachtig bezinksel overblijft. Dit kan ervoor zorgen dat de carburateur verstopt raakt. Het gevolg: de motor gaat onregelmatig lopen en draait niet meer stationair. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot het pingelen van de motor, waardoor er schade aan de zuiger optreedt. Pingelen is het ongecontroleerd zelf ontbranden van de gasmengsels, waardoor er verbranding plaatsvindt, voordat de zuiger boven is. Hierdoor kan de buitenboordmotor gaan schokken en trillen.

Om bovenstaande te voorkomen kun je brandstofstabilisator aan de brandstof toevoegen. Brandstofstabilisator zorgt ervoor dat het octaangehalte in de brandstof op peil blijft. Let er bij het toevoegen van de brandstofstabilisator op, dat deze ook in de carburateur komt. Het octaangehalte geeft de zuiverheid (klopvastheid) van de brandstof aan. Hoe lager het octaangetal, des te eerder de brandstof tot ontbranding komt. Bij een te laag octaangetal kan de motor gaan pingelen.