Volgende zending bbmonline vrijdag 02-10-2020 na 15 uur.
Tot 50% korting in Nederland en België. #Coronainfo0 items: € 0,00

De waterkoeling van mijn buitenboordmotor werkt niet of nauwelijks, wat is er mis?

De waterkoeling in je buitenboordmotor zorgt dat deze niet oververhit raakt. Het is dan ook van groot belang dat deze optimaal functioneert.

Bij oververhitting kunnen de interne onderdelen beschadigen. Door te voelen aan de straal die uit het spuitgat vloeit kun je testen of de waterkoeling goed werkt (pas hier mee op kan bloedheet zijn!). Is de straal erg heet dan werkt de koeling niet voldoende. Spuit de buitenboordmotor helemaal geen water dan is waarschijnlijk de impeller defect. Naast de impeller kan zout water zorgen voor zoutophopingen in de waterleidingen van het motorblok. Dit kun je oplossen door de motor in een bad van warm zoet water te laten draaien zodat deze doorgespoeld wordt. Naast zout kan roest, vuil of zout uit koolzuur de waterkoeling verstoppen. Mocht het doorspoelen van de waterleidingen het probleem niet verhelpen, demonteer dan de kop en schraap met een priem of schroevendraaier de (zout)aanslag op de koel-leidingen weg.

Naast de watergekoelde is er de luchtgekoelde buitenboordmotor. De luchtkoelingtechniek is lichter en zal niet verstoppen in modderige slootjes. Echter raakt een buitenboordmotor met waterkoeling over het algemeen minder vlug oververhit bij warm weer.  

Boek een buitenboordmotor consult